Dzień dobry poniedziałku !

A może by tak na miły początek tygodnia podarować sobie coś słodkiego?
DZIEŃ DOBRY PONIEDZIAŁKU!

DZIEŃ DOBRY PONIEDZIAŁKU!

Są takie przepisy które smakują i pachną dzieciństwem. Oto jeden z nich. Grochówka – serwowana często na festynach, imprezach okolicznościowych i różnych eventach lokalnych. Oryginalna wersja ma mocny smak wędzonki który zawdzięcza wędzonemu boczkowi. Nasza propozycja jest nieco odchudzona ale zapewniamy że jej smak ani trochę nie ustępuje wojskowemu oryginałowi. Groch jest strączkiem bogatym w białko, potas oraz żelazo, a dzięki dużej ilości błonnika syci szybko i nie powoduje szybkiego wzrostu glukozy we krwi ( niski IG – ważne dla cukrzyków). Zupka robi się sama – kto się skusi?

– pół kilograma grochu
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 5 ziemniaków
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, PAPRYKA SŁODKA WĘDZONA

Groch dobrze jest namoczyć na noc w zimnej wodzie – będzie bardziej strawny. Ugotować go w wodzie – w zależności od oczekiwanej gęstości nalać jej mniej lub więcej ( litr – dwa litry). Gotować około 30 minut. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie wraz z czosnkiem. Marchewkę i pietruszkę starkować, ziemniaki drobno pokroić. Dorzucić wrzystko do garnka z grochem. Dodać przyprawy – kluczem jest papryka słodka wędzona oraz majeranek. Bez tych dwóch przypraw grochówka nie wyjdzie więc nie warto ich pomijać. Zagotować wszystko do miękkości ziemniaków. Jesli zupa jest za gęsta można dodać wody…ale grochówka powinna być gęsta:)

Ktoś chętny na takie smaki? Zapraszamy 

Udanego tygodnia! Zapraszamy na zajęcia w Latte – podobno jaki początek roku taki cały rok więc nie zapominajcie o treningach 

Zobacz więcej…